Hårtransplantation

denne artikel vil vi kigge lidt på hårtransplantationer, og se på hvilke muligheder der findes. I mere end 50 år har man fortaget hårtransplantationer, og der er opbygget en stor viden indenfor området. Man kan også transplantere øjenbryn og øjenvipper, men i denne artikel vil vi primært kigge på transplantationer i forbindelse med mandligt hårtab.

Hvad er en hårtransplantation?

En hårtransplantationer er en kirugisk proces, hvor man implementerer hår i hovedbunden på patienten. Altså man flytter hår fra et sted på kroppen, til et nyt sted. Typisk stammer de hårene fra andre dele af hovedbunden. Mandligt hårtab viser sig typisk som en hestesko-form, hvor håret typisk tabes i tindingerne og på toppen af hovedet. Med en hårtransplantation har man muligheden for at flytte hår fra de dele af hovedbunden som ikke påvirkes af DHT, til de steder som er ramt. Hårene som bliver flyttet til det nye sted, er ikke sårbare over for DHT-hormonet, hvilket gør dem velegnede til til en transplantation.

Man flytter hårene i grupper af hår, også kaldet “grafts”, og hvis transplantationen virker som den skal, vil hårene vokse som normalt på deres nye placering.

Typisk deler man hovedbunden op i to områder. Det er donor området, hvor der hentes sunde hår fra. Og så er der modtager-området, hvor hårene transplanteres til.

Hvor mange transplantationer er det nødvendigt at få?

Typisk vil hårene vokse som de skal, da de ikke er under påvirkning af DHT. Det er individuelt hvor mange hårtransplantationer der er nødvendigt, før man har fået det ønskede resultat. Det afhænger af faktorer som:

  • Hårtype.
  • Farveforskel mellem hovedbund og hår.
  • Aggressiviteten af hårtabet.
  • Andre faktorer.

Mænd med kraftigt hår, med en begrænset kontrastforskel mellem hovedbunden og håret, vil typisk have de bedste chancer for et godt resultat. Det har også stor betydning hvor stort hårtabet har, og hvor stor mængde ikke-ramte hår man har.

Risiko ved hårtransplantationer

Da der er tale om et kirurgisk indgreb, er der selvfølgelig en vis risiko for komplikationer og bivirkninger. Den mest kendte form for bivirkning, er at man oplever et shock loss, altså at man taber sundt hår i en periode efter transplantationen. Hvorfor det sker, vides ikke, men man har en formodning om at det skyldes at hårsækkene bliver ekstra belastet ved en hårtransplantation. Desuden kan man opleve hævelser i de berørte områder, som kan afhjæpes med medicin. Nogle patienter oplever kløe, som kan udvikle sig til skorper hvis man vælger man klør eller kradser området.

I nogle få tilfælde kan der også opstå et yderligt hårtab i området, hvor det transplanterede hår bliver sidende, men det andet hår i området tabes. Det giver selvfølgelig et ikke tilfredsstillende resultat, som dog kan forbedres ved at enten at transplantere flere hår, eller fjerne det transplanterede hår.

Typer af hårtransplantationer

Der er i dag 2 typer af transplantationer, som er udbredt i Danmark. Det er FUE teknikken (Man transplantere enkelt hår), og så er der FUT teknikken (Transplantere hårstriber).

FUT metoden (også kaldet FUSS)

FUT metoden er teknikken hvor man transplantere hårstriber. FUT står for “follicular unit transplantation”. Det er en teknik, hvor hårene er transplanteret i en gruppe af 1 til 4 hår. Ved FUT metoden, der skæres en strimmel hud ud af donorområdet. Tidligere gav teknikken ar i området hvor hårene blev transplanteret fra, altså mange mænd gik rundt med en smal linje i nakken. Med nutidens teknikker er disse ar blevet meget sværere at spotte.

Hårtransplantationen sker under en lokalbedøvelse, man er fuldt ud vågen under operationen. Ved brug af FUT metoden, der vil håret typisk gro efter nogle måneder. Håret vil dog først være fuldt udvokset efter et års tid, så man skal være indstillet på at det er en længere proces.

FUT er en anerkendt teknik, hvor der skæres der en strimmel hud ud fra donerområdet, hvorefter de enkelte follikulære enheder skæres ud, og transplanteres en ad gangen.

Bivirkninger ved brug af FUT metoden.

Den største bivirkning ved at benytte FUT metoden, er at der vil opstå ar fra udskæringer af håret i baghovedet. Teknologien har dog gjort, at dette ar er meget mere usynligt i forhold til transplantationer fortaget for år tilbage.  Vil man dog klippe sig skaldet med tiden, så vil der være en mulighed for at arret kan bemærkes.

Da en hårtransplantation som sagt er en operation, så er der risiko for at blive ramt af bivirkninger. Det kan f.eks. være infektioner, dårlig healing, blodansamlinger, mm. Det er dog sjældent at der opstå alvorlige bivirkninger.

FUE metoden

FUE, står for “follicular unit extraction”. FUE er en metode hvor man tager enkelte hårsæksgrupper ud med speciallavede værktøjer, og flytter dem til området der er ramt af mandligt hårtab. Ved at benytte FUE metoden, der undgår man sting, og ens hud vil hele hurtigt. Som udgangspunkt der opstår der ikke nogle synlige ar, dog kan få personer opleve minimale punktformede ar. Transplanterne er som ved FUT metoden, nemlig små hårsækkegrupper med 1 til 3 hårstrå. FUE er dyrere end FUT, da det er mere tidskrævende. En af de store fordele ved FUE, er at det healer hurtigere.

FUE er den allernyeste teknik indenfor hårtransplantation. Der skæres ikke nogen hudstrimmel af hovedbunden, men derimod der trækkes de follikulære enheder ud fra hovedbunden enkeltvis, hvorefter de plantes enkeltvis. Det er en meget tidskrævende teknik, og derfor er det også den dyreste hårtransplantations teknik.

Hårene hentes typisk fra nakken eller eventuelt fra siderne – dog kan man ved FUE også benytte kropsbehåring, som dog sjældent egner sig til en hårtransplantation.

Bivirkninger ved FUE metoden

Som ved FUT metoden, der kan der opstå komplikationer ved operationen. Der kan forekomme ømhed, hævelser, blå mærker og rødme. Der kan også opstå komplikationer, da det er et kirurgisk indgreb, det er dog sjældent.

Lovkrav ved hårtransplantationer

Den ansvarlige for hårtransplantationen skal være uddannet læge, med ret til selvstændigt virke. Medhjælpere skal have relevante og dokumenterede kvalifikationer. Inden en hårtransplantation, der skal patienten have foretaget en forundersøgelse af en speciallæge i plastikkirugi eller hud. En medhjælper må gerne udføre behandlingen, dog skal den ansvarlige læge have en daglig gang på klinikken.

FUT eller FUE?

Det er en stor ulempe at man via FUT metoden får et ar i hovedbunden, desuden gør det muligheden for fremtidige transplantationer mindre, da området med brugbare donor hår formindskes. Fordelen ved FUT er dog at det er en billigere løsning.